Vi hjälper dig med din hemsida

Hur anpassad är din webbplats?

Idag är det inte bara att bygga en webbplats hur man vill för att sedan placera den cyberrymden. Nej, den ska anpassas, anpassas och sedan anpassas. Först är det mobilanpassning som måste ordnas. Erkänner – jag var väldigt sen med det på denna blogg men det är ordnat nu. Sen är det SEO-anpassning d.v.s. att se till att man syns skapligt lite här och var på Serpen. Det är en anpassning som jag älskar även om jag inte lagt ner någon tid på just det på denna blogg. Däremot arbetar jag privat mycket med SEO.

Men det räcker uppenbarligen inte. Nu har en ytterligare anpassning kommit. Något som jag inte hade hört talas om förrän bara för någon dag sedan. Tillgänglighetsanpassning.

Tillgänglighetsanpassning

Från och med nyår måste man nämligen bygga sidorna så att personer som har funktionshinder inte får känna att de stängs ute från sidan just på grund av deras funktionshinder. Okej, jag kan säga att jag först trodde det var ett skämt. Även om det kan låta elakt så var det den första känslan som slog mig när jag läste artikeln på PTS. Men man måste sätta sig in i det lite mer innan man kan säga något – vilket jag nu gjort.

Målet med detta är att ingen ska stängas ute från information och e-tjänster. Det jag inte hittar information om är om detta ska gälla samtliga sidor eller om det enbart handlar om samhällsnyttiga sidor samt E-butiker. Det är ju stor skillnad på att alla ska klara av att hantera ett forum för extremt inbitna SEO-fantaster eller att alla ska klara av att köpa produkter från exempelvis Bubbleroom.

Vad ska man tänka på?

Det är en hel del faktiskt. Det handlar inte bara om design som man i första hand kan tänka på utan även om hur sidan är programmerad och hur innehållet presenteras.

Men här kommer lösningen (?). Man kan nämligen gå in på http://webbriktlinjer.se/riktlinjer/ och få tips. Så gladeligen gick jag in på sidan. Man måste ju ge det en chans i alla fall. Tänkte att jag skulle möta ca 10-20 olika punkter man skulle behöva hålla sig till. Nej, 107 punkter att ta ställning till.

Allt från att skriva rubriker på tabeller till att skapa en flexibel layout. Allt från att ”utforma webbadressen med omsorg” till ”skapa rubriker med H-element” (Titta där smög det med sig lite SEO också.)

Med all respekt för PTS och för att alla bör ha samma tillgång till webben men går det inte till överdrift. 107 punkter att gå igenom!

Men man kan ju vända på det istället. Jag tror jag gör.

Är det värt det?

I Hudiksvall finns en världskänd teater som heter Glada Hudik Teatern. Han som startade upp denna teater heter Pär Johansson (Fantastisk föreläsare!) och han har ett uttryck som är något i stil med ”Det enda som skiljer oss är att vi är utvecklingsstörda och ni är normalstörda”. Med andra ord har vi alla våra funktionsnedsättningar – mer eller mindre.

Resonerar man så betyder det att en webbplats som anpassas för funktionshindrade även anpassas för hela Sveriges befolkning – mer eller mindre.

Så istället för att titta på dessa 107 punkter och tänka ”Det här är omöjligt” så tänker jag tvärtom. Här är en lista på saker som man verkligen bör tänka på när man bygger en webbplats för att så många KUNDER som möjligt ska utnyttja den. Kanske kommer jag inte ta åt mig alla punkter men man blir lätt hemmablind när man bygger webbplatser och då kan det vara bra att bli påmind om saker att tänka på. För visst tänker du jämt på följande: (riktlinjer tagna från sidan)

  • Skriv tydliga länkar (SEO)
  • Kombinera skrift, bild, film (konvertering, SEO)
  • Håll god kvalité på eventuella översättningar (Profession)
  • Länka alla sidor till startsidan (Menybygge SEO)
  • Skriv lättbegripliga texter (SEO och konvertering)

Ja nu kan ju listan göras lång och då blir den plötsligt arbetbar.

Så om du nu tänkte som jag när du först läste detta inlägg – tänk igen. Om du drog en djup suck så tar jag mig friheten att säga att du också har en funktionsnedsättning, precis som jag.

Vi tänker för smalt ibland.

Testa dig – eller din webbplats

Ett något snabbare sätt att gå tillväga än att läsa alla 107 punkter är att göra testet som går att nå på

http://webbriktlinjer.se/testa-din-webbplats/. Det är då 20 punkter man ska ta ställning till. Jag gjorde det på denna webbplats och jag har byggt den till 63% tillgänglighetsanpassad. Kanske inte så lysande men av alla som testat så låg medlet på strax över 50%. Så jag är ju rätt duktig ändå…

Märkning?

Det är en sak jag funderar kring detta. När man mobilanpassar sin sida kan man få fördelen med att det visas en lite mobilikon vid sökträffarna för att visa att sidan är mobilanpassad. När man SEO-anpassar märker man det ganska snart på att man klättrar på Serpen. Men hur kommer en sida bli uppmärksammas för att den är tillgänglighetsanpassad? En liten symbol? Jag röstar för en kvadratisk symbol. Blå bakgrund och vit text. Texten ska vara ”Webbsidan är tillgänglig”.

/ See you

PS: Till alla som vill gå ALL-IN rekommendera jag den här sidan. Har ni tur finns det tröjor kvar även om det var några år sedan som de lanserades.

Share:
John Adams

John Adams

1 comment

  1. Hej!

    Helt rätt att du tänker på de 107 riktlinjerna som ett sätt att nå fler människor. Sedan du skrev detta inlägg har vi även ändrat på prioriteringsförslagen, så nu kan du till att börja med välja ut de 10 riktlinjer som har prio 1 och därefter beta av prio 2 och så vidare. Se det som en gratis hjälp att klättra både i kvalitet och serp!

Kommentera