Att tänka större

Vågar du satsa 12%

Väldigt många småföretagare har säkert sett TV-programmet ”Draknästet” eller den engelska förlagan av detta program. Många är det som drömmer om att få chansen att presentera just deras affärsidé för de stora affärsdrakarna och få dem med på tåget. Tycker de att affärsidén är genomtänkt erbjuder de sig att köpa in sig i företaget och komma med kunskap och affärskontakter i utbyte. Nu finns chansen – fast via en annan väg.

Det är SEO-företaget Bråth som under våren och sommaren visat sig vilja satsa på mer än enbart SEO-optimering. I början av augusti gick de ut med att de även blir ”trädgårdshandlare.” Detta genom att de köpt upp e-handeln Garden Home. De som arbetar med affiliate och siktat in sig på trädgård kanske nu bör tänka om en extra gång. Att konkurrera med Bråth inom detta segment kanske inte blir det lättaste att göra. Har svårt att se att de skulle ge sig speciellt lätt även om de möter hårt motstånd. Då är deras andra satsning som presenterats nu under sommaren betydligt mer intressant. Ett projekt de kallar för Brath accelerator och något som jag verkligen anser vara positivt.

Syftet är tvådelat skriver de på sin sida. För det första vill de ge extra skjuts åt det lokala näringslivet och för det andra handlar det om pengar. Även om det enbart skulle handla om pengar så skulle jag ändå applådera satsningen. För det finns för få företag som faktiskt vågar satsa på andra utan att köpa upp eller kräva en stor del av kakan. I detta fall kräver de bara 12% av aktieinnehavet.

Som företagare får man:

  1. En personlig coach
  2. Utbildning för att utveckla företaget i rätt riktning
  3. Sökoptimering till ett värde av 10.000-20.000 per månad
  4. Kontorsplats på någon av deras kontor (hyra 2000kr/mån)

Detta under ett år.

Det som krävs är att:

Alla företag får ansöka om att få gå med i detta program men för att ha chans att bli uttagen krävs att man uppfyller vissa kriterier. Detta exempelvis att man har onlineförsäljning som den största inkomstkällan, att företaget kan bli mer lönsamt utan att dra på sig större kostnader och inte minst att Bråth anser att man som företagare har rätt inställning.  Är man då beredd att uppge 12% av sitt företag till Bråth får man ovanstående punkter under ett år.  Om det är värt det?  Som jag ser det borde alla företag som har möjlighet att uppfylla kriterierna söka. Räkna på det själv.

Är 12% av ditt företag värt lika mycket som du kan få i denna deal? Troligtvis inte om du är ett mindre företag.

Det är sällan som jag lyfter fram enskilda företag och ger dem cred men i detta fall vill jag verkligen göra det. Självklart kan man diskutera insats från bägge hållen men idén att Bråth breddar sin verksamhet och blir en plantskola för småföretagare är en lysande idé. En språngbräda som många behöver för att komma vidare och förhoppningsvis något som andra etablerade företag inom andra branscher kan ta efter.  Sverige är fullt av småföretag som många gånger stannar på nivån att vara enmansföretag. Inte för att de inte vill växa utan att de inte har verktygen hur de ska expandera och hur de i så fall skulle lösa de problem som kan dyka upp på vägen.

Det är bara en sak jag undrar. De skriver att de kräver att företagaren (minst) ska satsa 100% på detta. Bråth har 6-timmars arbetsdag för sina anställda. Om det är 100% så skulle ju en företagare som lägger ner 8 timmar per dag jobba 133%.  Visst räcker det? Eller ska de som går accelerator behöva jobba mer än 133% för att det ska vara acceptabelt?

Snyggt jobbat Bråthen i vilket fall !

[dis]

Share:
John Adams

John Adams

Kommentera