John Adams Sökmotoroptimering

SEO – Yep the story of my life

Ja du, SEO, just detta ämne är den största frågan för mig just nu, Jag har varit med ett tag nu, inte SEO utan lite olika online projekt, främst affiliate inom försäkringar, lån och ett par till, när jag startade det hela för 4 år sedan visste jag inget om SEO, alltså på riktigt, nada, jag byggde mina hemsidor med hjälp av frontpage till att börja med, Yep jag hade även dansande marschaller på sidan med, men jag visste inte bättre.

Mitt första SEO test

En av mina sidor, en EMD ( exact match domain ) behöll sin placering #1 på google under de första 18 månaderna, jag behövde inte SEO, inte för just det sökordet i alla fall.

Läste på en del om både Joomla och även WordPress, fick köpa en video kurs om just WP, och där hörde jag om SEO eller Sökmotoroptimering för första gången, wow, kunde man göra även så undrade jag. Hoppa på det första jag ser på google, den första sajten som såg ut som ett Sökmotoroptimering-företag. Fick ett samtal av dessa och där var jag, mitt i smeten, mitt i den svenska SEO världen.

Behov analys

Detta företag öppnade mina ögon för en del andra produkter jag kunde sälja via min sida, de skickade en lista med en rad olika produkter som min sida hade kunnat lägga bättre med på Google om jag vill investera lite pengar i det de erbjuder, FINE tänkte jag why the hell not, jag fick en slant på det jag hade på sidan redan och varför inte öka det med de andra produkter, och svaret är JA, jag gick med och beställde deras tjänst.

Hur gick det?

Det blev bra, mycket bra om jag ska vara ärlig, sidan började komma upp till första sidan på google med de för-valda sökord även om konkurrensen var skyhög för dessa ord, bra jobbat kan man säga. Jag frågade då min konsult hur gör ni? svaret var då, vi bygger länkar till din sida och med det så ser google det och pushar din sida mot sida ett på sin sökresultat, alltså ni bygger bara länkar till min sida? svaret kom igen, YES this is what we do.

Bygga länkar kunde ju jag göra, jag satt på över 200 domäner inom olika områden och kunde lätt bygga länkarna själv och spara ex antal tusen kronor varje månad, eller så tänkte jag, Jag säger upp avtalet och försöker så gott jag kunde att göra länkbygget själv under det följande året, Gissa vad resultaten blev? här kommer svaren:

 • Jag tappar placeringen på samtliga sökord/fras
 • Jag tappar första placeringen även på mitt sökord som jag hade från början
 • Sidan hamnar på på plats 7 000 000 004 på google och jag fattade inte varför?

what went wrong?

Vad var det som hände, jag hann ju inte bygga så många länkar, total blev det ca 15 st från diverse sidor inom samma ämne? idag tre år senare så sitter min sida precis där den hamnade efter det att jag sagt upp avtalet med SEO företaget, och nej, jag fick aldrig tillbaka min förstaplacering på mitt huvudsökord heller.

Hur ska man välja rätt SEO-konsult?

Jag har sedan dess läst på mig en del, följt folk och kanske mindre FOLK på Twitter, facebook och även bloggar, jag blev inte klokare , alla säger olika, den ena säger Content is king ( läs här om Simons artikel om just billigtsmslan.se och hans beskrivning om contenet och backlinks )och den andra säger Backlinks is the king (här skrev Lindqvist om googlebombande metod )och en del säger skit i det blackhat is the king, hur ska jag välja rätt SEO företag när det verkar som att de attackerar varandra och kritiserar varandra på bloggar och kommentarfält, allt detta för att bevisa att den ena eller den andra har fel !!!!

Google bomben i testet pågår om hur man kan ranka mp.se för frasen urbota inskränkthet till mp.se

Är SEO något för mig?

bigstock-Frog-Chasing-Dragonfly-246986
Gör det själv eller köpa tjänsten!!

Nu har jag under en lång tid skapat det jag vill göra och syssla med de kommande åren. ett projekt där jag inte kan hantera SEO frågan själv, hur gör jag? Bör jag fortsätta testa mig framåt och förlora pengar och tid på det eller bör jag se till att rätt SEO-konsult tar hand om det? Och om det är så, hur väljer jag den rätta? Eller, så bör jag kanske gå tillbaka till det företaget som verkligen levererat en gång i tiden, ta emot och bara se glad ut.

Ok, nu är bussen framme och får avsluta inlägget. Jippi, Nu skrev jag om något helt nytt, jag skrev lite BS om SEO, som några FÅ andra gör nu förtiden.

Share:
John Adams

John Adams

10 comments

 1. Det är ju inte SEO som är raketvetenskapen här. Vem som helst kan läsa på eller anlita en konsult som lär ut och tar en i handen.

  Det som en konsult kan tillföra är att i en stor organisation håll rätt kurs, öka förståelsen för inom vilket områden man ska synas, hjälpa en att ta reda på vilka som är de konverterande fraserna och vilka som bara ger en synlighet och kanske trafik men inte tillför någonting i form av konvertering.

  En konsult kan också, med större kraft, fungera som kravställare mot såväl externa teknikleverantörer som inåt och uppåt i organisationen.

  Mina bästa kunder är organisationer där alla från styrelse och VD, CTO och programmerare, marknadschef och kommunikationsansvariga tar till sig den kunskap jag förmedlar, och implementerar kunskaperna i det sammanlagda arbetet med sajten. Då flyger den i sökresultaten. Som ensamföretagare eller i en liten organisation är det lättare att göra det arbetet själv.

  Det är, som jag ser det, skillnaden mellan att göra arbetet själv eller att hyra in kompetens.

 2. Tack Nikke för att du tog tiden här.
  Jag läste om ett gammalt arabiskt uttryck som går så här:

  Låt bagaren baka brödet även om han äter halva limpan, detta tycker jag att passar det du säger i din kommentar här, stora företag har ju råd att anlita en sk SEO-konsult och även hyra men en större varient, alltså hyra in kompetens av en hel byrå.

  Men vi då? vi som driver mindre företag och oftast inte har råd att hyra in kompetensen, vi som är villiga att ge 3/4 delar till bagaren, hur gör vi då? Ja vi läser på och följer andra och försöker så gott det går att göra saker på egen hand, men, hur lär vi oss rätt och slippa det som kallas för gör om gör rätt? då menar jag när jag följer ER, som är enligt mig och många fler är SEO kunniga och har en del att bevisa, det som jag ser dagligen på era bloggar, Twitter, Facebook och kommentarer är ett krig, ja jag får kalla detta krig om man läser rätt mellan raderna, all påhopp och även bevisa och mot bevisa varandra.

  Allt detta gör mig och en del andra med fundersamma på hela SEO branschen som drivs av er, vist är grund kunskaperna är det samma, NI, i princip alla tallar om SEO för nybörjare på samma sätt och ingen skillnad på det om jag läser det på din blog, Bråths, Petters, seo.se och även om jag vänder mig till det utlandska utbudet så ser allt likadant när det kommer till ”grund kunskap om SEO 0.1”.

  Men, här kommer den avgörande fråga, jag gör rätt enligt 0.1 kursen men inte lyckas komma dit jag vill, det gör mig fundera mer på det Simon håller på med med ”billigtsmslan.se” på senare tid, gör allt enligt Google riktlinjer och seo 0.1, men det är inte tillräckligt nog för att nå de bästa placeringarna, hur ska man göra då?

  Enligt mig är så att man måste i det här fallet leta upp den rätta bagaren som vill och är seriös att baka ditt bröd, leverera i tid och även backat efter dina önskemål och smakar som du hade förväntat dig, en bagare som samtidigt tänker att leverera i tid och det han lovat.

  Har jag eller andra små aktörer råd att anlita en SEO konsult som säger så här ” well Sökmotoroptimering tar tid, ibland upp till 6 månader, du betalar så här mycket under det första halvåret, men vi garanterar inga resultat efter 6 månader” Skojar du med mig, alltså jag betalar för ett halvtår för något som kanske funkar och kanske inte gör? hur seriöst är detta?

  Det har jag hört, av ett par av dessa företag som dominerar den Svenska SEO marknaden, och det gör mig ta ett steg tillbaka och fundera lite till innan jag bestämmer mig för nästa steg.

  Nu är bussen framme igen och får tacka dig Nikke för att du tog dig tiden att kommentera tidigare.

 3. Tjena Adam,

  All SEO-kunskap är som en enda röra, som du säger, men även en verktygslåda. De flesta med erfarenhet inom sökmotoroptimering vet hur toppositionerna ska tas med rätt verktyg medan det som är faktiskt möjligt att åstadkomma kan variera. Det finns inte svart eller vit SEO, det finns bara strategier för att synas, egentligen. (Och då snackar jag inte om kriminella arbetsmetoder som hackade sajter osv…)

  Länkbygge är alltid en väsentlig del. Som företag har du egentligen en fördel på så sätt att du är ”for real”. Finns det tillräckligt med personer som gillar (helst älskar) din produkt och det inte finns något ”skämmigt” över den så finns det heller inte någon anledning att satsa för hårt på de manipulativa metoderna utan om du skapar engagemang kring sajten, intressanta saker att läsa och tjongar ut det i socia media så kan det hända att det länkbygget som då sker på naturlig väg kan räcka. Men det är alltid svårt att få reaktionen som får folk att länka och om du är helt okänd får du nog vara beredd på att satsa otroligt hårt för att få respons i början. Fördelen med en icke-manipulativ approach är att du verkligen skapar VÄRDE på samma gång. Syns du så borde du sitta säkert i båten helt enkelt.

  Det som har mest betydelse med vilken approach du kör är väl egentligen är väl egentligen svaret på frågorna: Måste din sajt alltid samma adress eller är du beredd att byta om saker går åt pipan? Klarar du av att skapa det engagemang/relationer som krävs för att få länkar? Hur ser konkurrensen ut och hur jobbar dom?

  De grövsta länk-”fusket” sker i affiliatebranschen eftersom
  1. Kunderna bearbetas av företaget BAKOM affiliateprogrammet. Att affiliatesajten är rätt kass gör inte så mycket eftersom besökaren ska slussas vidare.
  2. Att synas är det viktigaste. Slussar man kunden vidare så ligger fokus på att synas, alltid. Hur, när och var spelar ingen roll. Att bränna sajterna är inget problem för det är ekonomiskt försvarbart att bilde en sunkig sajt för någon tusenlapp och lägga fokus på länkbygge. De som ligger i toppen kasserar in MASSOR.

  Dvs, med affiliatesajter är en strategi som ”build, push and purn” ofta mycket mer motiverat eftersom det är det som genererar cash. Latmansgöra i många fall. Och det är inte olagligt, bara lite ”fult”. Vad som inte framgår i min artikel är att det har blivit svårare att bygga länkar. Det krävs inte snyggare länkar, men det kräver mer strategi bakom än att bara bygga sajter och länka. Inte ens det är jättesvårt. En vinnande irriterande metod är att snappa gamla domäner som redan har tillbakalänkar, lägga dem på hosting med separat IP-adress (sprid C-classer så mycket som möjligt) och fixa innehåll. På samma gång kan du sälja länkar till andra och finansiera bygget.

  Och samtidigt som länkköparna dominerar den bransch, smslån, som jag valt att satsa på – desto större värde finns det i att verkligen bygga en sajt som engagerar. Det får mig att sticka ut och även om jag inte lyckas skrapa ihop massor av länkar så är de väldigt mycket mer värdefulla än manipulerade länkar och när jag väl syns så kommer jag redan att ha motiverat min existens i toppen.

  Vet inte om du blev något klokare, men jag bjuder dig på en morgon-story iallafall 🙂

  1. Tack Simon för en bra morgon-story
   Jag håller med det du säger, rätt verktygslåda kan åstadkomma en del i denna bransch men en bra verktygslåda kostar en del med, har jag ett nätverk som kanske omsätter 20k per månad blir det svårt att investera 22000 kr i en bra verktygslåda eller en som är duktig att hantera arbetet och sitter på en bra låda.

   Även med länkbygge, jag ser det svårt för mig och många andra som är så pass små aktörer på webbmarknaden att inte nämna oss som driver mest affiliate sidor, det har varit svårt även för DIG, som har varit med länge nu och har byggt ett bra kontakt nätverk att skaffa dig naturliga länkar, hur får man länkar till en affiliate sida utan att använda sig manipulativa metoder? det det här som gör mig fundersam, jag skrev om det företag som hjälpte mig från början, allt de arbetade med var ju länkbygge, hur svårt kan det vara? tänkte jag i alla fall 😉 för att avsluta detta paragraf vill jag konstatera att det är nästan till omöjlig att få naturliga länkar till en affiliate sida, enligt mig.

   I mitt fall Simon, vill jag inte köra build, push och strunta i och starta om sedan från början, jag är ute efter samma approach precis som du, min sida skall eller bör vara den som ger kunderna och besökarna genuin information och beskrivning för tjänster och produkter, även fast de kommer att slussas ut åt. En förhoppningsvis brand-buildning är jag ute efter.

   Hur långt kan man gå i sitt länk-köp? läste igår ett påminnelse av Matt Cutts på twitter ( läs här ) om denna metud, vågar man satsa mer på den fronten? hur mycket bryr sig din SEO-konsult idag om dig eller din verksamhet? tar de hänsyn till de olika konsekvenserna som man KAN hamna i till slut? eller är detta bara byggd på det första halvåret där de får betalt oavsett resultat?

   Hur som helst, det kommer dröja lite för mig innan jag bestämmer mig för nästa steg, undertiden får man hoppas att ingen hinner förre och ta ännu en positionsring som jag måste slåss om.

 4. Håller med Simon. Det finns lika många sätt att öka en sajts synlighet på, som det finns strategier inom annan marknadsföring.

  Jag utgår aldrig någonsin från länkbyggen, eftersom jag inte arbetar med affiliate-sajter utan med ”riktiga företag”. Och där är inte länkarna ett bekymmer. Det är väldigt sällan som ett intressant företag med intressanta produkter helt saknar länkar.

  Länkarna blir även med mitt sätt att arbeta viktiga så småningom. Men inte förrän sajten är redo för dem. Och jag skulle aldrig ta till länkköp för att fixa dem. Det är att ta alldeles för stora risker med kundens varumärke (jmf Interflora just nu).

 5. Jag läste ditt inlägg precis om just Interflora, det är läskigt att ett så pass stort företag håller på med sådan.

  Din metod verkar en vinnande koncept , det vinner alla på , du, din klient, och även besökarna till sidan.

 6. Har precis instalerat Disqus och alla tidigare kommentar kommer att importeras snart. mvh

Kommentera