Klarna adres problem

Den tvådelade e-handeln – Klarna Get Address

Du har en snygg och attraktiv hemsida. Produkter som tilltalar besökaren och priser som är konkurrenskraftiga. Genom analyser kan du se att besökarna är inne på sidan en relativt lång stund vilket borde tyda på intresse. Men avsluten är alldeles för få. Var sitter problemet?

Ett problem som många e-handlare inte tänker på är vad jag skulle kalla för ”den tudelade e-handeln”.

Första delen är den när kunden tar beslut att handla. Här handlar det om att ha en lättnavigerad sida där kunden snabbt hittar vad han eller hon letar efter. Dessutom ska all information finnas tillgänglig så man direkt känner att varan är vad man är i behov av. Klassisk försäljning. Det är i denna del av försäljningen som ”attraktion” till en produkt eller tjänst byggs upp.

Det är däremot i e-handelns andra del som distraktionen allt för ofta finns. Med andra ord saker som gör att köparen inte avslutar sitt köp. Detta trots att personen hittat rätt vara och till rätt pris.

Har exempelvis stött på mindre e-handlare som på första sidan visar upp att de erbjuder flera olika betalningslösningar. Bland annat kort, payson och paypal. Att de inte erbjuder faktura kan vara en nackdel men kortmöjligheten fanns i alla fall – eller… När man väl ska betala kan man betala med kort men genom Paypal. Det är inte alla som vet vad Paypal är vilket kan avskräcka och få kunden att backa.

Många gånger är det små detaljer som avgör och det kan vara fördel att låta någon vän (som inte alls är insatt i E-handel) köpa från sidan för att se hur han eller hon agerar.

Har själv stött på detta problem i en av de e-butiker jag har hand om. Det visade sig att i stort sett 50% av de kunder som skulle beställa fick avslag från Klarna när de fyllt i sin adress och skulle skicka iväg en beställning.

Det är klassiskt krångel som får en mängd kunder att backa i köpprocessen och gå till en annan butik. För varför ska de fortsätta försöka och krångla för att hitta lösningen när de på någon minut hittar en annan butik som erbjuder en smidigare betalningslösning.

Vad var då problemet? Till överlägset största delen handlade det om att Klarna enbart godkände köpen om köparen skrev in namn och adress exakt korrekt. Skulle Louise Karlsson bo på Sten-Ollesvägen så fick hon absolut inte skriva Sten Olles vägen eller något annat alternativ av detta. Hade man skrivit för hand på ett klassiskt brev hade det ju kommit fram men uppenbarligen är detta extremt viktigt i den digitala världen – i alla fall om man har samarbete med Klarna.

Företaget som för många blivit ett självklart val då de erbjuder snabba och trygga faktureringsmetoder. Men Klarna är nu inte lika självklarna för mig även om jag har löst problemet. Fick sätta en kille på att lösa problemet men det känns som att det inte borde vara så extremt noga för Klarna. Det sätter ju käppar i hjulen vid e-handeln. Den handel de själva lever på.

Att kunden skriver tex Sten-Ollesvägen 2B är inte godkänd enligt Klarna och här får man ett avslag, Louise Karlsson bör skriva Sten-Ollesvägen 2 B, alltså med ett mellanslag mellan 2 och B.

Dök på den här artikeln häromdagen och det skulle kunna vara en lösning på problemet. Har inte satt mig in i exakt hur den fungerar ännu men tanken är god och får väl återkomma i ämnet.

Till dess får ni bära med er dagens visdomsord ”Förlora inte en kund som du en gång vunnit” Så ha koll på bägge delarna av e-handelskedjan.

Lösning till klarnas betallösning:

Det finns ju en lösning, en enklare lösning för Klarnas adress problem finns ju inte, men vi s.k e-handlare måste känna till och ha möjligheten att fixa detta på egenhand.

Lösningen kallas för Klarna_get_address, det är en liten kod som man ha på sin kassa-sida, det hela går på att när en besökare ska betala med klarna och skriver hen sitt personnummer så hämtas kundensuppgifter som tex namn, adress (rätt adress) och fylls direkt i formuläret.

Jag lyckades att få det ännu enklare, denna jag köpte tjänsten av skapade ett tillägg för att lösa problemet, tillägget är ju bra att ha ifall man ska uppdatera Klarnas eget tillägg i framtiden och inte vill förlora hela koden eller betala för den igen.

Behöver du hjälp?

Kontakta mig gärna om du behöver hjälp med att lösa Klarnas get_adress problem, kan tyvärr inte lämna ut uppgifterna till min programmerare här på bloggen men kan mer än gärna mejla dig det.

[dis]

Share:
John Adams

John Adams

Kommentera